Deligate  minskar matsvinnet

Minska matsvinnet i butiken

2017-07-30

Food Tech-bolaget Deligate har skapat ett digitalt ”bäst före”-system som varnar butiken i god tid innan produkterna blir för gamla. Kunderna säkras bra och färsk mat, butiken sparar pengar och matsvinnet minskar.

– Vi har märkt att vår produkt är helt rätt i tiden. Konsumenter är måna om att deras varor håller hög kvalitet, samtidigt som butikerna vill sälja bra mat. Vårt mål är att skapa en större medvetenhet och en långsiktig förändring kring något som är ett stort problem och en av vår tids viktigaste frågor, säger Adam Vikström, Deligates VD och medgrundare.

Håll koll i charkdisken

I stora som små butiker är det inte helt lätt att hålla koll på alla bäst före-datum, speciellt inte produkter i charkdisken och i mejeriet. Många butiker använder fortfarande manuella system, där de anställda med papper och penna skriver upp när produkter packats upp och när de går ut. Med ett sådant system är det självklart lätt att det blir missar och att butiken antingen får slänga gammal mat eller att kunder råkar få med sig för gamla produkter hem.

Deligate ger bättre koll

Med Deligates system är det lättare att hålla koll på bäst-före-datum. 

 

Effektiv rutin för datumkontroll

Företaget Deligate arbetade fram en tvådelad lösning. Ena delen av deras produkt är helt butiksinriktad och effektiviserar rutinen för datumkontroll. Med hjälp av den kan butiker exempelvis välja att rabattera varor som har kort utgångsdatum, snarare än att behöva slänga stora mängder mat efter att utgångsdatumet passerats.

Från manuellt till digitalt

Den andra delen av lösningen är riktad mot deli och charkdisk. Där hanteras ofta mat som är oerhört datumkänslig och det kan lätt bli missar när butiker använder manuella system. Med hjälp av Deligates produkt kan man digitalt registrera all mat som öppnats och sedan varnas när maten är nära bäst före-datum.

Deligate ger nöjd kund

Kunden säkras bra mat, butiken sparar pengar och matsvinnet minskar. 

 

Växer snabbt på marknaden

Företaget med huvudkontor i Örebro startades 2016 av tre unga entreprenörer. De har sin bakgrund både i livsmedelshandeln och avancerad systemutveckling. Tillsammans med handlare vill de ta ansvar för miljön och säkra kunder den bästa kvaliteten på mat.

På mindre än ett år har Deligate sålt in sin lösning till butiker från de flesta svenska matkedjor och produkten används idag av mer än 100 svenska livsmedelsbutiker i tjugo olika städer. Prognosen är att ha dubbelt så många användare innan året är slut.

Fler tips för att minska matsvinnet

De största konkurrenterna är just nu företaget WhyWaste; som även de arbetar med en digital bäst-föremärkning.

Varje år slängs 67 000 ton ätbar mat av svenska livsmedelsbutiker. Butikernas ansvar för att minska matsvinnet är belyst i en rapport från Forskningsrådet Formas. Läs mer här

Och med bättre koll på bäst-före-datum kan butiker också göra en viktig social insats istället för att slänga mat. Här är ett exempel:

 

Gabriella Mellergårdh


 Tipsa andra

 Följ oss

Skriv din e-adress här så får du ett mail när vi skriver något nytt.

Gör som 2150 andra.

Happy Småland AB
Burserydsvägen 38
333 32 Smålandsstenar

www.butiksinredning.se